După nenumărate avantaje financiare acordate angajaților din instituții ale statului, mai nou, o parte dintre bugetarii de la Consiliul Județean Neamț, care lucrează în asistența socială, au obținut un alt privilegiu: sporul de hemoroizi.
Într-o şedinţă a legislativului nemţean, care a avut loc pe data de 29 iunie 2023, a fost votat un proiect controversat. Acesta vizează acordarea a șapte zile în plus la concediul de odihnă al angajaţilor din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie din subordinea Consiliului Județean.
Hotărârea a fost susţinută de consilierii majoritari (PSD, PMP, Pro România). Unul dintre argumentele invocate pentru acordarea beneficiului este o expertiză medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul – şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori – sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale.
Prima tentativă pentru votarea hotărârii a aparţinut coruptului Ionel Arsene, fostul şef al CJ Neamţ, care, în februarie 2023, depunea proiectul într-o şedinţă, ca urmare a cererii angajaţilor de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ. Apoi, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după ce presa a relatat pe larg subiectul, dar a fost repus de către Ioan Asaftei, actualul preşedinte al CJ Neamț, şi votat pe 29 iunie.
Preşedintele Ion Asaftei susţine că proiectul respectă principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii în cadrul relaţiilor de muncă şi are la bază reglementări legale (HG 250/1992 şi HG 153/2018. A mai transmis că un astfel de spor (opt zile) este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022. Reacția Consiliului Județean Neamț
Potrivit unei informări transmise de Consiliul Județean Neamț, hotărârea din 29 iunie 2023 este „în acord și cu prevederile a două hotărâri de Guvern, una veche de 30 de ani, republicată și modificată ulterior, și una de acum 5 ani”.
CJ Neamț mai susține că votul care îi vizează pe angajații centrelor de la Târgu-Neamț, Oșlobeni și Bozieni a fost acordat și în baza concluziilor măsurătorilor Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava și Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, potrivit cărora salariații respectivi au „condiții de muncă deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase”.