Filmul evenimentelor din 10 august, la 5 ani de la violențe – 100.000 de români au protestat în Piața Victoriei

Procurorii militari descriu în rechizitoriu succesiunea evenimentelor și arată că nu se justifica intervenţia în forţă a jandarmilor asupra mulțimii de protestatari. Majoritatea oamenilor manifestau paşnic, iar printre ei se aflau femei, copii şi persoane în vârstă. Anchetatorii susțin că intervenția în forță a fost ordonată ilegal de comandanții și coordonatorii forțelor de intervenție, coloneii Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.

Doru Oprea este unul dintre oamenii care au ajuns la spital în acea noapte după ce i-a intrat în picior capacul unei grenade de gaze lacrimogene. A stat internat zece zile și a fost supus unor intervenții chirurgicale.

Din acel moment, viața i s-a complicat. În spital, a luat o bacterie și a durat luni de zile până a scăpat de ea. Tânărul a decis să părăsească România.

Potrivit anchetatorilor, forțele de ordine au folosit în această intervenție

Peste 550 de grenade de mână, cele mai multe cu efect iritant lacrimogen, peste 300 de cartușe de calibru cu efect lacrimogen, 8 pulverizatoare cu capacitate mare și 168 de pulverizatoare de mână.

Anchetatorii susțin că încălcarea legii nu s-a oprit la ziua agresiunii. Cercetările au stabilit că a doua zi, pe 11 august 2018, comandantul Laurențiu Cazan a întocmit un raport de acțiune preliminar în care a mințit susținând că prefectul Capitalei ar fi aprobat intervenția jandarmilor asupra oamenilor adunați în Piața Victoriei. În fapt, nu exista o astfel de aprobare.

Cei 16 jandarmi trimiși în judecată sunt acuzați de trei tipuri de infracțiuni: abuz în serviciu pentru cei trei conducători ai represiunii, fals intelectual pentru Laurențiu Cazan și purtare abuzivă pentru ceilalți 13 jandarmi și șefi ai acestora.

Din cauza faptului că mii de dosare au fost închise în ultimele luni din cauza prescripției, una din întrebările victimelor este când va apărea prescrierea răspunderii penale în cazul jandarmilor trimiși în judecată în Dosarul 10 August. În funcție de minimul și maximul prevăzut de lege pentru pedeapsă, după un anumit timp, cei care au comis faptele nu mai pot fi trași la răspundere. Prima prescripție care s-ar împlini ar fi pentru infracțiunea de purtare abuzivă. Termenul acesteia este, conform mai multor juriști, de 5 ani. Pentru celelalte două infracțiuni, termenul ar fi de 8 ani.

Decizia în Dosarul 10 August revine acum judecătorilor care vor analiza faptele și argumentele procurorilor, dar și termenele de prescripție. Experții spun că prin anunțarea trimiterii în judecată cu două zile înaintea termenului de 5 ani, procurorii ar fi încercat să evite o decizie cu privire la prescrierea infracțiunii de purtare abuzivă. Aceasta revine acum instanței, care poate decide judecarea, condamnarea și interpretarea diferită a termenului de prescripție. 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *