Atenție! Alertă sanitar-veterinară: focar de pestă porcină africană și 8 focare de TBC la bovine

Atenție! Alertă sanitar-veterinară: focar de pestă porcină africană și 8 focare de TBC la bovine. În prezent, se desfășoară anchete pentru a se lua măsuri.

O nouă alertă sanitar-veterinar! Recent, a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o exploataţie nonprofesională iar inspectorii veterinari desfăşoară anchete la acest moment pentru a stabili dacă poate fi declarat închis, notează Realitatea.net care citează Agerpres.

“La această dată, pe raza judeţului Buzău evoluează un singur focar de pestă porcină africană, în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Pogoanele.

El a fost înregistrat în luna august 2023 și, dacă în această săptămână nu vor apărea şi alte focare, va fi stins ca urmare a întrunirii tuturor condiţiilor, respectiv a recoltării probelor de sânge din zona de supraveghere şi protecţie a focarului.

Focarul a apărut într-o exploataţie nonprofesională, fiind vorba despre două suine. Supraveghem cu atenţie starea de sănătate a animalelor cât şi a oamenilor prin verificarea produselor ajunse în galantare”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, Iulian Moca.

8 focare de tuberculoză, unele fiind active din 2022

De asemenea, alte 8 focare de tuberculoză sunt înregistrate la nivelul judeţului, o parte dintre acestea fiind active încă din anul 2022.

“Totodată, la nivelul judeţului Buzău sunt active un număr de 8 focare de TBC, tuberculoză bovină, respectiv două focare de leuzcoză.

Animale bolnave de TBC, sunt peste 100 de capete, vorbim despre o fermă în UAT Amaru şi 7 exploataţii nonprofesionale de pe raza UAT Pogoanele.

Aceste focare se sting mai greu în sensul că trebuie să fie efectuate două testări la întreg efectivul de animale, la interval de minim 6 luni. O parte dintre focare sunt de anul trecut, o parte de anul acesta.

Toate animalele au fost sacrificate, proprietarii îşi recuperează banii după ce sunt abatorizate”, a mai spus reprezentantul DSVSA Buzău, mai informează Realitatea.net.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *