Cel mai eficient antiviral pentru COVID-19 ajunge în România – Țara noastră, singura din UE care nu a avut Paxlovid în ultimii 2 ani

 

România este singura țară din UE care nu a distribuit medicamentul considerat cel mai eficient împotriva COVID-19 până în prezent. Acesta a fost inclus în tratamentul COVID-19 de peste Ocean încă din 2020, iar în Europa din 2021.

Ministrul Sănătății a anunțat că România va încheia curând achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

„O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid. În mod evident, cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea, pentru că infecţia antivirală presupune anumite limitări, nu e o medicație de uz extins. Va fi la dispoziția pacienților care vor avea nevoie de așa ceva”, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul dezbaterii „Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”, potrivit HotNews.ro.

 

România NU a avut cele mai eficiente antivirale pentru tratarea COVID-19 în cele mai grave valuri pandemice, în special Delta

 

Tratamentul COVID-19 al formelor ușoare, medii în timpul valurilor de coronavirus, inclusiv ultimele cu Delta și Omicron a folosit doar antivirale ca Favipiravir și Molnupiravir, fără Paxlovid, considerat de specialiști și medici cel mai eficient antiviral pentru formele ușoare și medii de boală. În plus, un studiu recent a dezvăluit că pastila Merck poate provoca mutații ale virusului care se pot răspândi ocazional la alte persoane. 

Șoc în lumea medicală: Studiul ce poate răsturna totul la 3 ani de la pandemie – Cum poate fi agravată pandemia de pastila anti-COVID

Mai mulţi cercetători afirmă că acest tratament pentru COVID-19, cu pastila Merck, contribuie la apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, cu un risc ce rămâne deocamdată teoretic: apariţia unor variante periculoase, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Oamenii de știință susțin că utilizarea Molnupiravirului pentru a trata pacienții cu risc COVID ar coincide în unele cazuri cu mutațiile virusului Corona. Molnupiravir, folosit în tratarea COVID-19,  acționează provocând mutații în informația genetică a COVID, care slăbește sau distruge virusul și reduce cantitatea de coronavirus din organism. 

Medicamentul Paxlovid a fost aprobat de Agenția Europeană a medicamentului (EMA) la aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, fiind aprobată folosirea sa în caz de urgență din decembrie 2021. Iar folosirea sa a fost autorizată condiționat din ianuarie 2022.

Potrivit studiilor clinice făcute de compania producătoare – Pfizer, medicamentul Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat.

Alexandru Rafila anunța, după aprobarea Paxlovid în Europa, în ianuarie 2022, că negocierile cu Pfizer pentru aducerea în România a antiviralului au eșuat din cauza condițiilor puse de producătorul american. 

Ministrul Sănătății a anunțat joi, 28 ianuarie 2022, că nu a reușit finalizarea cu succes a negocierilor cu producătorul Pfizer pentru aducerea în România a tratamentului antiviral Paxlovid, în condițiile în care americanii au cerut crearea unui fond pentru despăgubirea eventualelor victime ale administrării acestui tratament. La începutul ședinței de guvern din 27 ianuarie, Alexandru Rafila a anunțat: „Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid, n.r.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”.

 

Ce este Paxlovid

Paxlovid este primul medicament antiviral, administrat pe cale orală, recomandat pe teritoriul UE pentru tratamentul bolii COVID-19.

Paxlovid este recomandat pentru tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19.

Este recomandat pentru tratamentul bolii COVID-19 la adulți care nu necesită oxigenoterapie și care sunt supuși unui risc crescut de progresie spre o formă severă de COVID-19, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului.

Paxlovid conține două substanțe active, PF-07321332 și ritonavir, sub forma a două comprimate diferite.

Substanța activă PF-07321332 reduce capacitatea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) de a se multiplica în organism, iar ritonavir prelungește durata de acțiune a PF-07321332, permițându-i să rămână în organism o perioadă mai mare, în cantități care afectează rata de multiplicare a virusului.

Reacțiile adverse la Paxlovid au fost în general ușoare. Cu toate acestea, se cunoaște faptul că ritonavirul influențează acțiunea multor medicamente, iar în informațiile despre medicament aleacestuia au fost incluse atenționări și recomandări, potrivit ANDM.

EMA a arătat că cele mai frecvente reacții adverse raportate în timpul tratamentului și până la 34 de zile după ultima doză de Paxlovid au fost tulburările gustului, diaree și vărsături.

Experții europeni avertizează că la administrarea Paxlovid trebuie ținut cont dacă pacientul ia și alte medicamente, pentru că acestea îi pot reduce eficacitatea. De asemenea, Paxlovid nu trebuie utilizat la pacienții cu funcție renală sau hepatică severă, dar nici în timpul sarcinii în condițiile în care studiile de laborator pe animale au arătat că dozele mari de Paxlovid pot afecta creșterea fătului.

Mai multe informații despre Paxlovid sunt disponibile AICI

 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *