Pensionați la 39 de ani, doi foști spioni dau SIE în judecată! Motivul este INCREDIBIL… Ce spune Serviciul de Informații Externe despre acuzațiile foștilor ofițeri acoperiți

Pensionați la 39 de ani, doi foști spioni dau SIE în judecată! Foștii spioni revendică mai multe drepturi pentru misiuni periculoase…

Cătălin Iriciuc și Iosif Gabriel Petroschi, doi foști ofițeri acoperiți ai Serviciului de Informații Externe (SIE) în Irak și Afganistan, se luptă de aproape doi ani și jumătate în instanțe cu fostul angajator pentru a revendica mai multe drepturi care li s-ar cuveni prin prisma funcțiilor de mare risc pe care le-au ocupat, notează G4Media.

Totuși, proverbiala discreție a spionilor, chiar și a celor lăsați la vatră, nu se aplică în cazul lui Iriciuc și Petroschi: au conturi de Facebook, Linkedin, numerele de mobil figurează pe Internet, iar în unele prezentări ale primului se fac referiri destul de clare la ocupația din trecut.

SIE: „Nu există legături de cauzalitate” între misiunile desfășurate și durerile de spate

Aceștia revendică o serie de drepturi acordate celor care au cules informații secrete. Cu toate acestea, deocamdată nu au obținut câștig de cauză. SIE a comunicat că „nu există legături de cauzalitate” între misiunile pe care le-au desfășurat în teatrele de operațiuni și durerile lombare pe care le acuză. Ambii au lăsat în spate cariera de spioni și au acum ocupații obișnuite.

Petroschi a vândut pahare de cupru pe internet, iar Iriciuc este psiholog și a participat în mai multe rânduri la emisiuni pe teme spirituale. Amândoi au conturi pe rețelele sociale și nu se feresc să scrie detalii despre fostul loc de muncă.

În acțiunea prin care au intentat acest proces, cei doi reclamanţi au arătat instanţei că au fost angajați ai Serviciului de Informații Externe între 1998 și 2008, fiind, în prezent, cadre militare înt rezervă și, respectiv, în retragere.

Ei au menţionat că au chemat în judecată SIE ”ținând cont de caracterul de «strict secret» și «strict secret de importanță deosebită» a documentelor care au dus la efectuarea misiunilor pe teatrele de operații (…)”

De asemenea, au susținut că revendică mai multe drepturi acordate de lege pentru cei care au participat la misiuni specifice cu potenţial ridicat de risc desfăşurate în teatre de operaţii, în vederea culegerii de informaţii secrete, dar că solicitările acordate fostului angajator în acest sens au rămas fără răspuns.

În actele depuse la dosar, cei doi au arătat că s-au pensionat la vârsta de 39 de ani și că, în anul în care părăsit sistemul de securitate, aveau o pensie de puțin peste 2.000 de lei, mai notează G4Media. 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *