Trei traficanți de droguri, printre care și băiatul unui fost prefect, au scăpat de pușcărie. Judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Satu Mare a invalidat toate dovezile, motivând că sunt lovite de nulitate absolută. Unul dintre judecători a compromis cazul.
Principalul motiv al invalidării a fost incompatibilitatea unuia dintre judecătorii care au autorizat actele de supraveghere tehnică în acest caz.
De ce au scăpat cei trei presupuși traficanți de închisoare
Procurorii DIICOT Oradea au trimis în judecată, în octombrie 2022, pentru trafic şi deţinere de droguri de mare risc în formă continuată, grupul format din Ioan Codrieanu, alias Burtic (condamnat în trecut pentru omor, port ilegal de armă, tâlhărie, fals în acte publice şi furturi comise în Ungaria și Germania), Sandu Marius Dume (condamnat şi în trecut pentru trafic de cocaină) și Lorin Ungur, fiul fostului prefect PUNR din anii ’90 Ionel Ungur.
Deși procesul a început în Camera Preliminară a Tribunalului Bihor, ulterior a fost transferat la Satu Mare. După transfer, pe 20 octombrie 2023, Instanţa a constatat nulitatea absolută a ordonanţelor prin care s-au autorizat filaje, interceptări, investigatori sub acoperire şi chiar percheziţii soldate cu confiscări de droguri, dispunând excluderea probelor ridicate.
„Se va comunica prezenta Încheiere procurorului pentru remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi pentru declararea opţiunii de a menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau de a solicita restituirea cauzei, în termen de 5 zile de la comunicare”, scrie în hotărâre, conform adevarul.ro.
Memoria „precară” a unui judecător le-a adus libertatea
S-ar părea că norocul celor trei bărbați este chiar un fost vecin, care nu prea îl avea la inimă. Ironia sorții sau nu, fostul vecin era unul dintre judecătorii care din februarie până în octombrie 2022 au autorizat actele de supraveghere tehnică pe numele lui Lorin Ungur, motiv care l-a făcut incompatibil.
Judecătorul incompatibil este chiar celebrul Ovidiu Galea, fost ofițer de Securitate deconspirat de CNSAS ca turnător, mason şi client în două dosare ratate ale DNA Oradea, care a și mărturisit în trecut dorința sa de a fi James Bond, comparându-se cu personajul în care se regăsea probabil în ale spionajului.
Închipuitul James Bond și-a amintit că unul dintre inculpați i-a fost vecin timp de cinci ani (până în anul 2021) abia la finalul anchetei, atunci când a fost chemat să judece și propunerea de arestare preventivă a lui Ungur. Totodată, a omis și să povestească despre desele conflicte pe care le aveau pe timpul când erau colocatari, deși apelurile la Poliție erau frecvente, motivul zâzaniei fiind petrecerile gălăgioase. Astfel, Galea a făcut cerere de abţinere, pe motiv că nu putea fi imparţial, cerere care i-a şi fost admisă. Însă a fost prea târziu, după cum a constatat chiar judecătorul Tribunalului din Satu Mare, care a stabilit că fostul vecin al inculpatului nu ar fi avut dreptul să-şi judece vecinul.
Traficanții de cocaină au scăpat, Galea s-a pensionat
Mulţumită lui Ovidiu Galea, care a refuzat să comenteze situaţia, cei trei traficanţi de cocaină au scăpat de acuzaţii după ce statul a plătit luni de acţiuni ale unor investigatori sub acoperire, urmăriri şi supravegheri tehnice.
Deşi Statutul Magistratului încadrează drept abatere disciplinară „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, Ovidiu Galea nu mai poate fi tras la răspundere. În primăvară, magistratul a decis să se retragă, devenind unul din pensionarii „speciali” ai României.