Rețea de trafic de migranți destrămată de DIICOT Alba. Cât costa trecerea frauduloasă până în Austria

Un grup infracțional, format din 17 persoane majoritatea fiind români, a fost trimis în judecată de DIICOT Alba pentru trafic de migranți. Inculpații provin din Alba, Cluj dar și Bangladesh. 

Toți migranții trecuți fraudulos de grupul infracțional ajungeau în Austria. Afacerea murdară a mers ca pe roate până în luna iunie a anului 2023, atunci când trei bărbați au fost surprinși în flagrant în timp ce transportau șase cetățeni din Bangladesh pentru a fi scoși din țară.

Cât costa trecerea frauduloasă a graniței

Ancheta a scos la iveală că acești migranți stăteau legal în municipiul Alba Iulia, unde dețineau vize de muncă valabile. Cu toate acestea, ulterior, grupul infracțional i-a trecut fraudulos frontiera de stat pentru a-i direcționa către teritoriul Austriei, sub promisiunea plății sumei de 3.000 de euro per migrant.

Anul 2022 a marcat însă debutul investigațiilor, cu trei persoane depistate în flagrant delict pentru traficul ilegal de migranți. Mai târziu, aceștia s-au dovedit părtași ai unui grup infracțional organizat, având ca scop traficul de migranți.

Ce au descoperit oamenii legii în urma perchezițiilor

Pe trei august, forțele de aplicare a legii au efectuat noi percheziții domiciliare la persoane suspectate de constituirea și coordonarea acestui grup infracțional organizat. Aceste acțiuni au condus la arestarea preventivă a zece persoane implicate în această rețea infracțională.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – iunie 2023, bănuiţii ar fi desfăşurat activităţi de racolare, îndrumare, transportare şi adăpostire a mai multor migranţi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României cu Ungaria, pentru a obţine foloase patrimoniale importante. Totodată, pe durata transporturilor, migranţilor le-ar fi fost pusă în pericol viaţa şi sănătatea, întrucât aceştia ar fi fost adăpostiţi în cuşti metalice sudate sub şasiul autoutilitarelor. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite şi ridicate sisteme informatice, telefoane mobile, înscrisuri şi sume de bani”, se menţionează într-un comunicat transmis de BCCO Alba Iulia, conform realitatea.net.

În prezent, șapte dintre inculpați sunt în arest preventiv. Dosarul a fost înregistrat în 24 octombrie la Tribunalul Alba. Cu toate că numărul mare de inculpați ar fi putut prelungi durata investigației, dosarul a fost finalizat în doar patru luni, demonstrând determinarea autorităților în lupta împotriva traficului de migranți. Cazul reprezintă și un pas important în îndeplinirea criteriilor pentru ca România să fie admisă în spațiul Schengen.

Anul 2022 a marcat punctul de pornire al acestui grup infracțional organizat, și, după cum reiese din anchetă, această rețea a continuat să opereze cu scopul traficului de migranți, până la momentul dezvăluirii și destrămării sale.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *