Ministrul Justiției discută despre Ordinul de Protecție Extins: O măsură vitală împotriva violenței în România

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a adus în atenția publicului, în cadrul unei emisiuni TV, importanța Ordinului de Protecție Extins în lupta împotriva violenței domestice și a altor forme de agresiune.

Această măsură, care permite victimelor violenței să solicite protecție pentru a menține agresorul la o distanță sigură, reprezintă un instrument esențial în asigurarea siguranței și protecției pentru cei afectați de astfel de situații.

O măsură vitală împotriva violenței în România

Gorghiu a subliniat că, deși numărul incidentelor de agresiune este în creștere în România, există încă un număr redus de persoane care sunt conștiente de existența acestui drept la protecție. Mai mult, chiar și dintre cei informați, mulți sunt reticenți să solicite ajutor. Aceasta a evidențiat necesitatea unei mai bune informări și promovări a acestui drept în rândul populației.

Ministrul Justiției a adus în discuție cifrele alarmante ale violenței domestice în țară, menționând că anul trecut au fost sesizate peste 100.000 de cazuri. Ordinul de Protecție reprezintă o măsură crucială în gestionarea acestor situații, oferind victimelor o formă de siguranță și protecție împotriva agresorilor.

Gorghiu a prezentat și statistici referitoare la aplicarea Ordinului de Protecție, evidențiind că au fost emise peste 13.000 de ordine provizorii anul trecut, iar aproximativ 5.000 dintre acestea au fost confirmate de instanță pentru un an de zile.

Cu toate acestea, numărul acestora este considerabil redus în comparație cu numărul total al incidentelor de violență, ceea ce subliniază necesitatea unei promovări mai active a acestei măsuri de protecție.

Ministrul a explicat că proiectul propus de Ministerul Justiției va extinde dreptul la Ordinul de Protecție și că acesta nu se va mai limita doar la victimele violenței domestice, ci va fi disponibil pentru orice persoană afectată de agresiune, indiferent de relația cu agresorul sau de natura agresiunii.

Prin intermediul acestui proiect, se urmărește oferirea unei protecții generale din partea statului pentru orice victimă din România, indiferent de gen, vârstă sau relație cu agresorul, relatează Realitatea PLUS.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *