Ciclonul care a afectat Italia se extinde în România: Avertizări de vânt și instabilitate atmosferică

Ciclonul care a provocat inundații istorice în Italia s-a extins acum în mare parte a Europei, ajungând și în România.

Potrivit Florinelei Georgescu, director de prognoză al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), principala manifestare în țara noastră va fi intensificarea vântului, mai degrabă decât precipitațiile abundente.

Avertizări metrologice pentru România

Florinela Georgescu a subliniat că vântul va crea cele mai mari probleme pe plan local.

„Cele mai intense manifestări sunt așteptate vineri în partea de sus a Banatului, unde vântul poate atinge viteze de 70-80 km/h. Fenomene asemănătoare, dar de mai mică intensitate, se pot manifesta și în zona de nord-vest, precum și la munte”, a declarat ea.

Până vineri aproape de miezul nopții, județul Caraș-Severin va fi sub cod portocaliu de vânt, iar mai multe județe din vest și centru vor fi sub avertizări cod galben. În aceste zone, vântul puternic poate provoca pagube și poate afecta activitățile zilnice ale locuitorilor.

Schimbări de temperatură și instabilitate atmosferică

De sâmbătă, se vor înregistra creșteri de temperatură, în special în vestul țării, unde temperaturile pot ajunge la 25-26 grade °C  . Totuși, această creștere va fi însoțită de instabilitate atmosferică accentuată, aducând ploi și cantități mai mari de precipitații.

„Este posibil să înregistrăm cantități mai sporite de precipitații, tot în zona de vest”, a mai adăugat Florinela Georgescu, indicând că instabilitatea atmosferică va continua să fie o preocupare majoră în următoarele zile.

Vreme răcoroasă în Capitală și ploi în săptămâna următoare

În Capitală, vremea se menține răcoroasă până mâine dimineață, cu reprize scurte de ploaie peste noapte și o minimă de 9 grade °C.

Săptămâna viitoare, alte furtuni vor traversa Europa Centrală, aducând ploi de vară în mare parte a țării. Aceste fenomene meteorologice extreme sunt un semnal clar al schimbărilor climatice, care influențează tot mai mult tiparele de vreme din Europa. 

 

 

 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *