O mulţime uriaşă adunată la Teheran îi aduce un ultim omagiu fostului președinte iranian – FOTO GALERIE

”Un milion de adio”, a anunţat televiziunea de stat, estimând astfel numărul persoanelor reunite în centrul capitalei Teheran. Potrivit AFP, nu există o altă estimare independentă.

Miercuri a fost declarată zi liberă, așa că ceremoniile au început încă de dimineață cu o rugăciune prezidată de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi morţi în prăbuşire, inclusiv şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian.

La rugăciune, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice era înconjurată de principalii membri ai clerului şiit, membri ai Guvernului, inclusiv preşedintele interimar Mohammad Mokhber, şi ofiţeri de rang înalt din armata Gardienilor Revoluţiei.

Au fost prezenţi, de asemenea, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ismail Haniyeh şi numărul doi în Hezbollahul libanez Naim Qassem.

Cele două fac parte din ”axa rezistenţei” care, împreună cu rebelii huthi din Yemen, este susţinută de către Teheran în contextul Războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas.

Lideri din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, inclusiv preşedintele tunisian Kaïs Saïed şi emirul Qatarului Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat miercuri după-amiaza la o ceremonie de omagiere, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna. Nicio ţară din Uniunea Europeană, dar nici Statele Unite nu a fost reprezentată la ceremonie.

Funeraliile se încheie joi cu înmormântarea preşedintelui defunct la Mashhad (nord-est), oraşul său natal.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *