Brăila, asaltată de GUNOAIE: Stare de alertă pentru 30 de zile

Brăila se confruntă cu o criză gravă a deșeurilor, locuitorii fiind nevoiți să se plimbe printre ambalaje goale, resturi menajere și șobolani.

Situația s-a agravat după ce compania de salubritate a decis să majoreze tarifele cu 50%, determinând Prefectura Brăila să declare stare de alertă pentru următoarele 30 de zile.

Starea de alertă și măsurile de urgență

Conform unui comunicat emis marți seară de Prefectura Brăila, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis instituirea stării de alertă începând cu 11 iunie 2024. Decizia a fost luată în urma întreruperii activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubritate, ceea ce a condus la riscuri majore pentru sănătatea publică și la poluare excesivă.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea Brăila, împreună cu autoritățile locale, va lua măsuri urgente pentru a asigura continuitatea colectării și transportului deșeurilor. Printre soluțiile propuse se numără colaborarea cu alte firme de salubritate și tehnologizarea societății ECO, deținută de Consiliul Local.

Disputa privind tarifele și reacția primarului

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, se opune ferm cererii companiei de salubritate de a crește prețul pentru ridicarea gunoiului cu aproape 50%. După ce operatorul RER a notificat Primăria că va înceta colectarea deșeurilor dacă solicitările financiare nu sunt îndeplinite, primarul a declarat că este hotărât să lupte împotriva acestui „șantaj”.

În Consiliul local municipal a fost declarată starea de alertă, permițând autorităților să selecteze direct o altă firmă care să asigure serviciile de salubrizare în regim de urgență. Una dintre variantele discutate include achiziționarea de echipamente suplimentare și preluarea activităților de colectare de către societatea ECO, administrată de Consiliul Local.

Jocuri politice și șantaj

Primarul Dragomir a acuzat compania RER de șantaj și de implicare în jocuri politice, menționând că directorul companiei este activ politic.

Dacă contractul cu RER va fi reziliat, primăria Brăila va avea libertatea de a stabili noi reguli pentru taxa de salubrizare, eliminând taxa plătită de agenții economici pentru deșeurile pe care nu le generează. Astfel, fiecare operator economic va putea încheia direct un contract cu societatea de salubritate, similar cu modelul aplicat în Galați.

Președintele Consiliului Județean a subliniat că RER va fi responsabilă pentru returnarea fondurilor europene accesate pentru modernizarea gropilor ecologice și selectarea operatorului unic, deoarece nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Această sumă va fi solicitată în instanță, alături de alte daune pentru acoperirea cheltuielilor generate de rezilierea contractului, relatează Realitatea PLUS.

În eventualitatea preluării colectării deșeurilor de către ECO, angajații RER vor fi preluați de noua societate, eliminând riscul pierderii locurilor de muncă.

 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *