ANAF: Clarificare că darurile de la nuntă și botez sunt neimpozabile, încheie speculațiile de pe social media

Astăzi, 12 iunie,  Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat într-un comunicat de presă că banii primiți sub formă de daruri de nuntă sau de botez nu sunt supuși impozitării și nu necesită declarație fiscală.

Conform prevederilor legale, categoriile de venituri care sunt supuse impozitului pe venit sunt specificate în Codul Fiscal. Uite despre ce este vorba!

Darurile de nuntă și botez, neimpozabile

Conform prevederilor legale, categoriile de venituri care sunt supuse impozitului pe venit sunt specificate în Codul Fiscal. Cu toate acestea, la articolul 62 din același cod, sunt enumerate și veniturile care sunt considerate neimpozabile, iar printre acestea se regăsesc și sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire sau donație, inclusiv darurile de nuntă sau de botez.

ANAF subliniază că această prevedere este valabilă și pentru sursele de fonduri provenite din daruri de nuntă sau de botez, astfel încât acestea nu sunt considerate venituri impozabile și nu trebuie declarate în declarația fiscală.

De asemenea, instituția aduce în atenție modificările aduse de Legea nr. 296/2023, care precizează că orice venituri constatate de organele fiscale, ale căror surse nu au fost identificate, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Totuși, această cotă de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, așa cum sunt definite la articolele 61 și 62 din Codul Fiscal, relatează Realitatea PLUS.

Clarificarea ANAF vine ca răspuns la informațiile eronate care au circulat pe rețelele de socializare, care au interpretat greșit sintagma „venituri neidentificate”, sugerând că sumele primite ca daruri de nuntă sau de botez ar fi impozabile.

 

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *