Operațiune DIICOT: Percheziții împotriva grupului de hackeri Umbrella Security

Polițiștii și procurorii DIICOT efectuează percheziții în baza a trei ordine europene de anchetă, într-o amplă operațiune împotriva grupului de hackeri cunoscut sub numele de Umbrella Security.

Grupul este suspectat de comiterea de infracțiuni informatice grave, inclusiv furtul de date și șantajul pentru obținerea de recompense în criptomonedă.

Hackeri umbrella security

La începutul lunii, au fost puse în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară în diverse locații din România, într-o cauză care vizează constituirea unui grup infracțional organizat. Infracțiunile presupuse includ utilizarea ransomware-ului pentru criptarea datelor victimelor și cererea de recompense în criptomonede în schimbul recuperării informațiilor.

Operațiunea a fost coordonată în baza ordinelor europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Franța, iar colaborarea internațională a fost facilitată de Eurojust și Europol. Mai multe state europene au fost afectate de activitățile infracționale ale grupului, iar investigațiile continuă pentru identificarea tuturor victimelor și stabilirea întregii rețele de complicități.

În urma perchezițiilor din România, au fost confiscate mai multe sisteme informatice folosite în activitățile infracționale ale grupului. De asemenea, au fost instituite măsuri de sechestru asupra conturilor bancare ale doi membri ai grupului și asupra unor criptomonede în valoare de aproximativ 55.000 de euro la data acțiunii.

DIICOT continuă să coordoneze investigațiile pentru aducerea membrilor grupului în fața justiției și pentru prevenirea unor astfel de activități ilegale în viitor.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *