Război în Ucraina, ziua 841: Mutarea periculoasă făcută de Putin în Marea Neagră. Experții militari trag un semnal de alarmă – LIVE TEXT

UPDATE 6:50 – SUA denunţă “crimele” comise de Rusia împotriva copiilor

Statele Unite au acuzat din nou Moscova că, după invazia Ucrainei, a transferat în Rusia copii ucraineni, unii dintre aceştia fiind oferiţi spre adopţie, conform AFP.

  “Acest lucru este josnic, îngrozitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-un comunicat, adăugând că “Rusia duce un război nu doar împotriva armatei ucrainene, ci şi împotriva poporului ucrainean”.

20.000 de minori “deportaţi sau strămutaţi cu forţa”

Comunicatul Casei Albe se referă în special la o anchetă a Financial Times, publicată miercuri, care susţine că a identificat şi localizat patru copii ucraineni transferaţi în Rusia şi apoi oferiţi spre adopţie pe site-ul usynovite.ru. Copiii au vârste cuprinse între 8 şi 15 ani.

Potrivit ziarului, numele unuia dintre ei a fost schimbat în limba rusă, iar pe site nu se face nicio menţiune cu privire la originea lor ucraineană.

Ucraina cere returnarea a aproape 20.000 de minori “deportaţi sau strămutaţi cu forţa” în Rusia de la începutul asaltului său, la 24 februarie 2022.

UPDATE 5:20 – Zelenski vizitează Arabia Saudită înaintea discuţiilor de pace din Elveţia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri în Arabia Saudită, cu câteva zile înainte de un summit de pace organizat pentru Ucraina în Elveţia, relatează dpa.

Zelenski a ajuns în oraşul-port saudit Jeddah şi s-a întâlnit cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al monarhiei, potrivit agenţiei de presă saudite SPA.

Aceştia au discutat despre legăturile dintre cele două ţări şi despre evoluţiile în criza dintre Ucraina şi Rusia, a adăugat agenţia de presă saudită, fără a da detalii.

Prinţul Mohammed a subliniat în cursul întrevederii sprijinul regatului pentru toate eforturile de a soluţiona criza şi de a atenua efectele sale în plan umanitar.

Arabia Saudită nu intenţionează să participe la conferinţa din 15-16 iunie şi nici Rusia nu va participa, au declarat anterior surse din Riad sub rezerva anonimatului.

Elveţia a invitat aproximativ 160 de ţări la conferinţă pentru a discuta posibile modalităţi de a obţine o pace durabilă în Ucraina.

Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani, nu a primit o invitaţie la conferinţă. Kremlinul a respins discuţiile ca fiindfără sens.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *