Autoritățile au anunțat că pescuitul de scoici și rapane în Marea Neagră este din nou permis, după ce analizele de laborator au confirmat că moluștele sunt sigure pentru consum.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a dispus redeschiderea zonelor de producție clasificate, în urma constatării unor valori nedetectabile ale biotoxinelor marine.
Antecedente și măsuri de precauție
În urmă cu zece zile, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis recoltarea moluștelor bivalve din două zone de producție clasificate ale Mării Negre, situate între Năvodari și Portul Constanța, respectiv între Agigea și Mangalia.
Decizia a fost luată după ce analizele apei au indicat un risc ridicat de toxicitate cauzat de o algă.
Pe durata restricțiilor, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.
Reevaluarea și rezultatele analizelor
DSVSA Constanța a anunțat recent că, în baza rezultatelor buletinelor de analiză emise de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), nivelul de toxicitate din moluștele bivalve vii recoltate din Zonele de producție 3 și 4 este nedetectabil.
Conform documentelor de redeschidere a Zonelor de producție/relocare pentru moluște bivalve vii nr. 13321/15.06.2024 și nr. 13322/15.06.2024, aceste zone sunt din nou accesibile pentru pescuit.
„DSVSA Constanța dispune anularea Deciziilor de închidere a zonelor de producție și redeschiderea Zonelor de producție 3 și 4 clasificate ale Mării Negre conform documentelor de redeschidere a Zonelor de producție/relocare pentru moluște bivalve vii nr. 13321/15.06.2024 și nr. 13322/15.06.2024, în baza rezultatelor buletinelor de analiză emise de IISPV nr. 22405/14.06.2024 și nr.22406/15.06.2024 pentru Zona 3 și rezultatele buletinelor de analiză emise de IISPV nr. 22404/14.06.2024 și nr.22407/15.06.2024 pentru Zona 4 prin care s-au constatat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine din moluștele bivalve vii, recoltate la un interval de 48 de ore conform prevederilor legale,” a transmis DSVSA Constanța, citați de Realitatea PLUS.
Impact și perspective
Redeschiderea acestor zone este o veste bună pentru pescarii locali, care se pot întoarce acum la activitățile lor obișnuite, contribuind astfel la economia locală și la aprovizionarea cu produse marine proaspete și sigure pentru consumatori. Autoritățile continuă să monitorizeze situația pentru a asigura siguranța alimentară și protecția consumatorilor.