Nu ai un somn liniștit vara? Nu doar CANICULA este vinovată. Iată 5 motive pentru care nu dormi bine

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, dar odată cu venirea verii, mulți dintre noi se confruntă cu dificultăți în a dormi bine. Nopțile calde și lungi de vară pot transforma somnul într-o provocare, lăsându-ne obosiți și lipsiți de energie. Descoperă cele cinci motive pentru care nu ai un somn liniștit vara. 

1. Temperaturile Ridicate

Unul dintre principalele motive pentru care nu ai un somn liniștit vara este căldura excesivă. Temperaturile ridicate din timpul nopții pot face dormitul inconfortabil, provocând transpirație și treziri frecvente.

Impactul temperaturii asupra somnului

Corpul nostru are nevoie să-și scadă temperatura internă pentru a intra într-un somn profund și restaurativ. Când temperatura ambientală este prea ridicată, acest proces este perturbat, ceea ce poate duce la un somn fragmentat și de calitate slabă. Studiile arată că temperatura ideală pentru somn este între 16 și 18 grade Celsius, iar orice abatere semnificativă de la acest interval poate afecta negativ odihna.

Soluții pentru a gestiona călduraFolosește un ventilator sau aer condiționat: Acestea pot ajuta la menținerea unei temperaturi confortabile în dormitor.Lenjerie de pat răcoroasă: Optează pentru materiale care respiră, cum ar fi bumbacul sau lenjeria, care pot ajuta la reducerea transpirației.Dușuri reci înainte de culcare: Un duș rece poate ajuta la scăderea temperaturii corpului și poate pregăti organismul pentru somn.Păstrează ferestrele și jaluzelele închise în timpul zilei: Acest lucru poate preveni supraîncălzirea camerei de-a lungul zilei.2. Lumina Naturală Prelungită

Vara aduce zile mai lungi și nopți mai scurte, ceea ce poate afecta ritmul circadian al organismului nostru. Expunerea prelungită la lumină naturală poate face mai dificilă adormirea la o oră rezonabilă.

Cum afectează lumina ritmul circadian

Ritmul circadian este ceasul intern al organismului nostru, care reglează ciclul somn-veghe. Lumina joacă un rol crucial în acest proces, iar expunerea la lumină naturală până târziu în seară poate întârzia eliberarea melatoninei, hormonul care induce somnul. Ca rezultat, putem avea dificultăți în a adormi și în a menține un somn continuu.

Soluții pentru a gestiona expunerea la luminăFolosește draperii opace: Acestea pot bloca lumina și pot crea un mediu mai întunecat în dormitor.Evită ecranele înainte de culcare: Lumina albastră emisă de telefoane, tablete și computere poate inhiba producția de melatonină.Adoptă o rutină de culcare consistentă: Încercă să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi pentru a menține un ritm circadian stabil.Folosește o mască de somn: Aceasta poate ajuta la blocarea luminii reziduale, permițându-ți să adormi mai ușor.3. Zgomotul Ambiental

Vara aduce adesea mai multă activitate în aer liber, ceea ce poate însemna mai mult zgomot în jurul casei tale. Fie că este vorba de vecini care petrec până târziu, trafic intens sau insecte zgomotoase, zgomotul poate perturba somnul.

Impactul zgomotului asupra somnului

Zgomotul ambiental poate duce la treziri frecvente și poate împiedica atingerea stadiilor profunde ale somnului. Chiar și sunetele pe care poate nu le percepem în mod conștient pot afecta calitatea somnului, determinându-ne să ne trezim mai des și să ne simțim mai obosiți dimineața.

Soluții pentru a gestiona zgomotulFolosește dopuri pentru urechi: Acestea pot reduce semnificativ zgomotul ambiental și te pot ajuta să dormi mai bine.Folosește o mașină de zgomot alb: Aceste dispozitive pot masca sunetele perturbatoare și pot crea un fundal sonor constant, liniștitor.Izolează fonic dormitorul: Instalează ferestre izolate fonic sau folosește covoare groase și perdele pentru a reduce pătrunderea zgomotului.Crează o rutină de relaxare: Activități precum cititul sau ascultatul muzicii liniștitoare înainte de culcare pot ajuta la calmarea minții și reducerea sensibilității la zgomot.4. Deshidratarea

Temperaturile ridicate și transpirația excesivă din timpul verii pot duce la deshidratare, care poate afecta somnul. Deshidratarea poate provoca disconfort, crampe musculare și chiar insomnie.

Cum afectează deshidratarea somnul

Deshidratarea poate duce la o serie de probleme care afectează somnul, inclusiv uscarea gâtului și a căilor nazale, creșterea ritmului cardiac și disconfortul general. Aceste simptome pot face dificilă adormirea și menținerea unui somn continuu.

Soluții pentru a combate deshidratareaBea suficientă apă pe parcursul zilei: Asigură-te că te hidratezi adecvat pe tot parcursul zilei, nu doar înainte de culcare.Evită băuturile care deshidratează: Cafeaua, alcoolul și băuturile zaharoase pot contribui la deshidratare.Mănâncă alimente bogate în apă: Fructele și legumele precum pepenele, castraveții și salatele pot ajuta la menținerea hidratării.Păstrează un pahar cu apă lângă pat: Dacă te trezești în timpul nopții, poți să-ți potolești rapid setea fără să te ridici din pat.5. Schimbările de Rutina

Vara aduce adesea schimbări în rutina zilnică, cum ar fi vacanțele, activitățile în aer liber și programul de lucru variabil. Aceste schimbări pot perturba ritmul nostru obișnuit de somn.

Impactul schimbărilor de rutină asupra somnului

Rutina joacă un rol crucial în menținerea unui somn sănătos. Schimbările bruște sau frecvente în programul nostru pot dezorienta organismul și pot face dificilă menținerea unui ciclu de somn consistent. Fiecare schimbare în rutina zilnică poate contribui la o calitate slabă a somnului și la dificultăți de adormire.

Soluții pentru a menține o rutină de somn stabilăStabilește un program regulat de somn: Încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore, chiar și în weekenduri.Creează o rutină de relaxare înainte de culcare: Activități relaxante, cum ar fi cititul, meditația sau o baie caldă, pot ajuta la pregătirea organismului pentru somn.Limitarea activităților stimulante: Evită exercițiile fizice intense și utilizarea electronicelor înainte de culcare.Planifică în avans: Dacă știi că urmează să ai o vacanță sau un eveniment special, încearcă să te adaptezi treptat la noul program pentru a minimiza impactul asupra somnului. 

SURSA

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *