Ce se întâmplă în organism când nu dormi suficient. Poate cauza grave afecțiuni

Lipsa somnului poate dezvolta unele afecțiuni

Pentru o bună funcționare a organismului medicul recomandă să avem aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Totodată, spune că aceste ore de somn să fie încadrate într-un program de rutină. Adică, să ne culcăm zilnic la aceeași oră și să ne trezim la aceeași oră.

Conform sursei, somnul ne ajută să ne reglăm secreția de melatonină. Melatonina este hormonul care ne ajută să reglăm ritmul circadian al corpului, adică ceasul intern care ne spune când e vremea să adormim și când să ne trezim. I se mai spune și hormonul somnului, pentru că este asociată cu un somn odihnitor și liniștit, dar este și un puternic antioxidant care susține procesul de regenerare al celulelor.

Cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea vederii. Sporesc acuitatea vizuală

Medicul specialist spune că dacă dimineața ne trezim cu senzația de energie care se menține pe parcursul întregii zile, înseamnă că am avut un somn de calitate. În caz contrar, înseamnă că somnul nostru a fost insuficient. Acest lucru poate duce la efecte negative.

Doctorul spune că lipsa somnului duce la dereglarea hormonală a foamei și a apetitului. Acest lucru înseamnă că hormonii care controlează apetitul sunt activați și pot duce la creșterea aportului de calorii. Acest lucru poate duce la acumularea în greutate, sensibilitate crescută la factorii de stres și apariția tulburărilor de dispoziție.

Alte afecțiuni cauzate de lipsa somnului de calitate

Lipsa somnului de calitate are repercusiuni și asupra aspectului tenului, iar pe termen lung lipsa somnului poate duce la creșterea tensiunii arteriale, a afecțiunilor cardiace, a diabetului de tip 2 și a depresiei, conform medicul Ioana Ciucioiu, nutriționist dietetician.

De asemenea, lipsa somnului scade capacitatea de memorare și învățare, pot apărea stări de iritabilitate și, conform aceleași surse, se înregistrează o sensibilitate mai crescută la durere.

Profesor Dr.  Alexandru Vlad Ciurea spune că ideal ar fi să ne culcăm în jurul orei 22.00.

„Somnul este cel mai bun medicament împotriva Alzheimer. Somnul duce la refacere. Celula nervoasă nu poate să lucreze 24 din 24”, a declarat profesorul în cadrul unui podcast.

De asemenea, a mai spus că somnul cel mai odihnitor este între orele 22-24. Acest lucru ar fi fost dovedit științific. Tot o recomandare care vine din partea profesorului este să ne trezim cât mai devreme dimineața.

Cum evităm efectele negative pe care le are lipsa somnului

Pentru a evita aceste efecte negative pe care le are lipsa somnului de calitate, medicul Ioana Ciucioiu recomandă eliminarea tuturor factorilor care perturbă acest proces. De aceea, în camera în care dormim trebuie să fie liniște, să fie confortabilă, întunecată și să ne dea sentimentul de siguranță, spune medicul.

O altă activitate care conferă un somn odihnitor este cititul înainte de culcare. Această activitate este recomandată și de profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

Dușurile sau băile calde înainte de culcare sunt relaxante și vor contribui la un somn odihnitor.

În schimb, dintre activitățile care interferă cu somnul de calitate și odihnitor se numără telefoanele, televizoarele sau calculatoarele. Acestea, deși în majoritatea situațiilor sunt ultimele lucruri cu care interacționăm înainte de culcare, ar trebui evitate, deoarece sunt nocive pentru un somn odihnitor.

Fiind obiecte care generează lumină puternică, ele scad cantitatea de malatonină din organism, întârziind instalarea stării de somn. Despre melatonină am spus deja că este hormonul responsabil cu somnul.

Despre utilizare telefonului mobil, profesorul Ciurea spune că poate fi o activitate foarte nocivă dacă telefonul este folosit în exces. Telefonul mobil nu trebuie ținut în niciun caz lângă noi în timpul somnului, ci la distanță de cel puțin cinci metri, este recomandarea profesorului.

Alți factori perturbatori ai somnului

Substanțele excitabile ar trebui, de asemenea, evitate pentru a avea parte de un somn odihnitor. Astfel că, medicul recomandă evitarea băuturilor care conțin cafeină, cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

Despre alcool, doctorul spune că scade durata somnului. Întrucât alcoolul produce deshidratare și necesită eliminarea unei cantități mari de lichide din organism. Acest lucru duce la treziri dese în timpul nopții. Specialistul recomandă eliminarea alcoolului din dieta zilnică.

Tot pentru a avea un somn odihnitor cina trebuie să fie cea mai mică masă a zilei. Să nu aibă conținut mare de calorii și să fie consumată cu cel puțin 2-4 ore înainte de culcare.

De asemenea, sportul, deși este o activitate foarte sănătoasă, nu se recomandă cu 2-3 ore înainte de culcare, deoarece crește adrenalina și poate duce la întârzierea somnului.

Nici somnul din timpul zilei nu este foarte indicat, deoarece va reduce nevoia de somn pentru următoarea noapte, a conchis medicul Ioana Ciucioiu, nutriționist dietetician, intr-un podcast..

8 dintre beneficiile mersului pe jos. Ce se întâmplă, de fapt, în organism

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *