Genetica este un factor incontrolabil care joacă un rol major în dezvoltarea anumitor afecțiuni, odată cu trecerea timpului, cum ar fi problemele de mobilitate. Acțiunile tale țin de alegerile pe care le faci în mod constant. Începe să elimini obiceiurile nocive din activitățile tale zilnice, care stau în calea îmbătrânirii sănătoase.
Obiceiuri zilnice care îți pot afecta longevitatea
Anumite obiceiuri pot accelera procesul de îmbătrânire, indiferent dacă te afli la începutul, mijlocul sau spre sfârșitul maturității.
„Unul dintre principalele semne distinctive ale îmbătrânirii este acumularea de daune celulare care duce la disfuncția organelor și, în cele din urmă, la moarte”, a declarat medicul neurolog Brett Osborn.
Pe de altă parte, evitarea acestor obiceiuri îți poate proteja longevitatea și calitatea generală a vieții.
Stilul de viață sedentar
Statul pe scaun pentru perioade îndelungate de timp a devenit o epidemie modernă. Sarcinile zilnice, e-mailurile care nu se mai termină te țin lipită de scaun pentru ore în șir. Acest obicei nociv poate contribui la apariția problemelor precum obezitatea, hernia de disc sau bolile de inimă.
O bună planificare săptămânală te va ajuta să introduci rutina de antrenamente în programul tău. Fă mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână, chiar dacă este vorba doar despre plimbări de 30 de minute. Poți merge la clase de yoga sau de zumba, dacă preferi activitățile de grup.
Din lista de obiceiuri zilnice care îți pot afecta longevitatea face parte și fumatul. Acesta este asociat cu riscul crecut de cancer pulmonar sau boli de inimă. Creează dependență, ceea ce face dificilă renunțarea. Specialiștii recomandă să te concentrezi asupra motivului pentru care renunți la fumat. Astfel, îl vei transforma în motivația pe care o poți accesa în timpul procesului, atunci simți că ești aproape de renunțare.
Privarea cronică de somn
Somnul nu este un lux, ci o necesitate. Privarea de somn pe termen lung perturbă echilibrul hormonal și slăbește sistemul imunitar. De asemenea, stresul afectează metabolismul și crește riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi afecțiunile cardiace sau demența.
Citește continuarea aici
Pui pepenele în frigider? Vezi la ce riscuri te expui și ce se poate întâmpla în corpul tău