Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
Reuniunea are înaltul patronaj al preşedintelui Iohannis şi al omologului de la Chişinău, Maia Sandu.
“Aceasta este deja a patra ediţie a festivalului organizată sub aceste auspicii, într-un context aparte, marcat de intensificarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Tema din acest an, \”Conexiuni europene\”, reflectă în mod firesc rolul pe care cultura, dramaturgia şi teatrul românesc l-au avut de-a lungul timpului, acela de a exprima şi susţine aspiraţiile europene ale românilor”, a evidenţiat şeful statului român în mesaj.
El apreciază că, prin marii săi dramaturgi, regizori şi actori, şi prin legătura profundă pe care o are cu publicul său fidel, teatrul românesc continuă să fie “un liant între generaţii şi să ofere un cadru exemplar de dialog şi interculturalitate”.
“Teatrul a devenit o punte consolidată pe care au circulat, chiar şi în cele mai dificile momente ale istoriei, valorile umaniste şi speranţa de libertate”, se mai arată în mesajul transmis de Iohannis.
Preşedintele a mai apreciat că prezentul este marcat de crize grave şi ameninţări la adresa democraţiei şi a păcii.
“Aici, la Chişinău, acestea sunt resimţite cu acuitate. Cu toate acestea, artiştii teatrelor naţionale româneşti, alături de invitaţii din eroica Ucraină, vor urca pe scenă pentru a transmite un mesaj de încredere în destinul european al Republicii Moldova şi de solidaritate cu voinţa cetăţenilor săi de a se alătura marii familii europene”, a punctat Iohannis.
El a reiterat că România rămâne în acest parcurs “un susţinător neobosit”.
“Dincolo de eforturile politice, economice, diplomatice, un rol esenţial îl are şi cultura care ne uneşte, iar Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti este un eveniment excepţional şi un exemplu elocvent al acestei forţe unificatoare”, a subliniat Klaus Iohannis.