Robot dirijor în Germania: Revoluție sau falsă promisiune în lumea muzicii clasice?

Un moment revoluționar în lumea muzicii clasice a avut loc în Germania, unde un robot cu trei brațe, numit MAiRA Pro S, și-a făcut debutul ca dirijor al orchestrei Dresden Sinfoniker.

Folosind baghete luminoase pentru a ghida instrumentiștii, acest dirijor robotic a condus orchestra cu precizie într-o interpretare unică.

Un robot cu trei brațe dirijează orchestra

Muzica, compusă special pentru acest moment, a fost creată de Andreas Gundlach și a inclus trei secțiuni interpretate de orchestra de muzică contemporană. Gundlach a mărturisit că dezvoltarea și antrenarea robotului a fost un proces de durată, ce a necesitat doi ani de muncă și multă răbdare.

Chiar dacă dirijorul-robot nu poate egala carisma unui dirijor uman, el a impresionat prin menținerea ritmului perfect și prin absența oricăror reacții temperamentale la eventualele greșeli ale muzicienilor.

Robotul a fost programat să controleze fiecare secțiune a orchestrei cu unul dintre cele trei brațe ale sale, creând astfel ritmuri complexe și încrucișate.

Markus Rindt, directorul artistic al Sinfoniker-ului din Dresda, a subliniat că intenția nu este de a înlocui dirijorii umani, ci de a explora posibilitățile muzicii care ar fi greu de realizat de către aceștia.

„Obiectivul nostru nu este să înlocuim ființele umane, ci să interpretăm muzică atât de complexă încât dirijorii umani ar considera-o imposibilă,” a declarat Rindt, citat de Realitatea PLUS.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *