Câștig de cauză pentru un elev victimă a bullyingului. A obținut în instanță despăgubiri de 3.000 de lei

„În data de 05.05.2022, în jurul orei 09,30, în timp ce se aflau în sala de clasă de la Liceul Tehnologic, pe fondul unei discuţii contradictorii, a lovit în mai multe rânduri cu pumnul în zona feței pe persoana vătămată, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 4 – 5 zile de îngrijiri medicale”, este menționat în hotărârea Judecătoriei Oradea, consultată de EduPedu.ro.

Judecătoria Oradea a decis că este vorba despre : „violență comisă pe fondul îndrăznelii manifestate de către persoana vătămată de a nu-i mai permite inculpatului să își bată joc de el. Nu i se poate tolera încălcarea normelor sociale și o conduită de tip bullying doar ca să se distreze”, mai este precizat în sentința judecătorească

Incidentul s-a petrecut în 2022, între doi elevi de liceu, iar cazul a ajuns în instanță.

Elevul, devenit ulterior inculpat, i-a adresat cuvinte jignitoare unui coleg. Acesta din urmă a ripostat verbal, iar agresorul a devenit violent. A lovit scaunul pe care stătea colegul său, iar când acesta s-a ridicat nervos și s-a îndreptat spre el, l-a lovit cu pumnul în față.

Un alt coleg al celor doi, martor în dosar, afirmă că loviturile au fost repetate și că victima nu a ripostat, conform declarațiilor sale consemnate în documentul amintit:

„În total cred suspectul i-a aplicat vreo şase lovituri directe cu pumnul în zona bărbiei, fără ca persoana vătămată să cadă sau ca acesta să reuşească să-l lovească pe suspect, întrucât tot timpul a ţinut mâinile lăsate în jos, pe lângă corp şi nu a încercat să-l lovească pe suspect, deşi se deplasa înspre el”, a declarat martorul.

Elevul lovit a depus plângere la Poliție, care a deschis dosar penal pentru loviri și alte violențe, iar Judecătoria Oradea a stabilit că acțiunile elevului agresor constituie bullying, acesta având obiceiul de a-și intimida și sâcâi colegii, care nu se apărau de teama consecințelor.

Prima instanță, Judecătoria Oradea, a decis că „de fapt, comportamentul inculpatului reprezintă o formă de bullying, acesta obișnuind să își tachineze colegii care nu erau îndreptățiți să riposteze”, este menționat în sentința judecătoriei Oradea.

Mai mult, aceeași instanță a precizat că este vorba de „violență comisă pe fondul îndrăznelii manifestate de către persoana vătămată de a nu-i mai permite inculpatului să își bată joc de el. Nu i se poate tolera încălcarea normelor sociale și o conduită de tip bullying doar ca să se distreze”, mai este precizat în sentința judecătorească.

Conform hotărârii, judecătorii au decis că agresorul trebuie: să plătească daune morale în valoare de 25.000 de lei; de asemenea, trebuie să-i fie aplicată măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 5 luni, cu următoarele obligații: să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;  să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta; să urmeze un program de consiliere psihologică cu o frecvenşă minimă de o dată/săptămână timp de 5 luni la Cabinetul şcolar, conform planului de intervenţie stabilit de către psihologul şcolar din cadrul Liceului Tehnologic, sau şcoala pe care o frecventează în prezent.

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *