Angajații CFR au continuat marți, pentru a doua zi consecutivă, protestele în fața Ministerului Transporturilor, nemulțumiți de măsurile anunțate de CFR Călători, care includ anularea a aproximativ 200 de trenuri zilnice.
Sindicaliștii consideră că aceste măsuri sunt abuzive și vor avea efecte negative asupra salariilor angajaților companiei.
Proteste la Ministerul Transporturilor
Confederația Sindicală Națională Meridian a anunțat într-un comunicat că manifestanții sunt nemulțumiți și de lipsa respectului din partea conducerii CFR Călători față de salariați, prin refuzul de a plăti orele suplimentare sau de a le compensa legal. Totodată, sindicaliștii subliniază că anularea unui sfert dintre trenuri afectează grav atât angajații, cât și călătorii.
În fiecare zi, între orele 9:30 și 11:30, aproximativ 150 de persoane se adună lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor, iar la proteste participă și reprezentanți ai altor sindicate din domeniul feroviar.
Un alt punct important al protestului este aplicarea corectă a prevederilor Legii nr. 360/2023, referitoare la condițiile de muncă ale ceferiștilor, mai ales în ceea ce privește angajații care au lucrat în siguranța circulației. În plus, se cere o mai bună compensare a SNTFC CFR Călători pentru serviciile prestate și o reformă a managementului acestei instituții.
Sindicaliștii subliniază și lipsa cronică de personal la funcțiile de execuție și solicită ca reparatorii de locomotive și automotoare să fie aduși înapoi la CFR Călători pentru a asigura reviziile și reparațiile curente. În plus, aceștia atrag atenția asupra investițiilor insuficiente în infrastructura feroviară, un sector vital pentru transportul de călători și marfă, relatează Realitatea PLUS.
Confederația Sindicală Națională Meridian susține că revendicările Federației Sindicatelor Feroviare sunt legitime, având în vedere problemele structurale și financiare ale companiei, dar și impactul negativ al politicilor guvernamentale asupra sectorului feroviar.