În contextul unei creșteri alarmante a consumului de droguri și al riscurilor aferente conducerii sub influența substanțelor psihoactive, Senatul României va organiza marți, o dezbatere publică intitulată „Droguri. Toleranță zero”, pe tema unei propuneri legislative ce vizează modificarea Codului penal.
Scopul inițiativei este stabilirea unor pedepse mai severe pentru șoferii care conduc sub influența drogurilor sau altor substanțe psihoactive.
Pedepse mai mari pentru șoferii drogati
Inițiatorii propunerii legislative, printre care se numără senatori precum Cristian Niculescu-Țâgârlaș, Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, susțin că orice persoană care conduce un vehicul cu substanțe psihoactive în sânge ar trebui să fie considerată infractor și sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani, precum și interzicerea exercitării unor drepturi. În prezent, Codul penal prevede pedepse între 1 și 5 ani de închisoare sau amendă pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
„Mesajul nostru este clar: Toleranță zero la droguri! Este esențial ca legea să sancționeze sever acest tip de comportament, având în vedere riscurile pentru siguranța publică”, a declarat Cristian Niculescu-Țâgârlaș. De asemenea, el a subliniat importanța educației și prevenirii, menționând că consumul de medicamente ce conțin substanțe psihoactive, cum ar fi Xanax, poate avea aceleași efecte asupra capacității de a conduce ca drogurile ilegale.
„Atât medicamentele, cât și drogurile au același efect: pun în pericol viețile celor din trafic. De aceea, nu facem distincție între ele”, a adăugat senatorul.
În cadrul dezbaterii, specialiști din domenii precum medicină, psihologie, drept și reprezentanți ai instituțiilor relevante, inclusiv DIICOT și Uniunea Națională a Barourilor din România, vor discuta despre impactul consumului de substanțe psihoactive asupra comportamentului șoferilor și măsurile necesare pentru reducerea riscurilor.
Această propunere legislativă vine pe fondul unei creșteri a consumului de droguri și al preocupărilor legate de siguranța rutieră, iar autoritățile doresc să creeze o legislație mai strictă pentru a descuraja comportamentele periculoase în trafic.