În fiecare an, la data de 20 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Talaleu, un tânăr doctor și mărturisitor al credinței creștine, care a trăit în timpul împăratului păgân Numerian, în Liban.
Sfântul Mucenic Talaleu
Fiul lui Veruchie și al Romiliei, Talaleu a învățat meșteșugul doctoricesc nu doar ca o profesie, ci și ca o slujire față de aproapele. Tânărul a fost prins la Azarvon, în Cilicii, și adus înaintea guvernatorului Teodor, care a încercat să-l convingă să jertfească idolilor. Refuzul categoric al lui Talaleu a atras asupra lui cumplite chinuri. Guvernatorul a poruncit ca sfântului să-i fie pătrunse gleznele, iar prin răni să fie tras cu ștreangul, spânzurat cu capul în jos.
Prin voia dumnezeiască, slugile au fost orbit spiritual și, în loc să-l rănească pe Talaleu, au găurit un trunchi de lemn pe care l-au spânzurat, crezând că îndeplinesc porunca. Această minune i-a adus pe Alexandru și Asterie, doi dintre soldați, la credința în Hristos. Pentru mărturisirea lor, cei doi au fost decapitați, devenind astfel și ei mucenici.
Sfântul Talaleu a fost supus și altor chinuri, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul în cetatea Edesa din ținutul egeilor, intrând astfel în ceata sfinților mucenici ai Bisericii.
Tot în această zi sunt pomeniți și:
-
Ostașii care au crezut prin Sfântul Talaleu, care și-au dat viața pentru Hristos prin sabie;
-
Sfântul Mucenic Ascla, mărturisitor al dreptei credințe;
-
Sfinții Cuvioși Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Sfintei și Împărăteștii Mănăstiri Noi din insula Hios, care s-au mutat la Domnul în pace;
-
Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a cărui mutare a moaștelor este astăzi comemorată;
-
Cuviosul Talasie și Cuviosul Marcu pustnicul, care s-au săvârșit în pace, fiind exemple de viețuire ascetică.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.