Cireșele de mai, un lux pentru români: prețuri între 20 și 60 de lei kilogramul – “Nici nu mă uit, e prea scump!”

Cireșele de mai, deliciul începutului de vară, au devenit un produs de lux în piețele din România.

Prețurile au explodat, pornind de la 20 de lei și ajungând chiar la 60 de lei pentru un kilogram, depășind considerabil prețul căpșunelor și descurajând majoritatea cumpărătorilor.

Cireșele de mai, un lux pentru români

Tarabele sunt pline cu cireșe aduse din Grecia, în timp ce producția autohtonă este încă slab reprezentată. Mulți clienți privesc de la distanță și pleacă fără să cumpere. „50 de lei, cumpără oamenii care au bani!”, comentează un trecător.

Românii cu venituri modeste spun că nici nu se gândesc să cumpere la aceste prețuri. „La pensia mea… nici nu vreau să mă uit. Poate la anul, dacă o fi mai multă marfă”, spune cu amărăciune o pensionară.

Producătorii români justifică tarifele ridicate prin costurile mari de producție și pierderile provocate de vremea capricioasă din primăvară. Schimbările bruște de temperatură și fenomenele meteo extreme au afectat sever culturile, ceea ce a redus cantitatea de cireșe disponibile pe piață.

„Sperăm ca prețurile să scadă în săptămânile următoare, când va intra mai multă marfă în piață”, transmit vânzătorii, care dau asigurări că cererea va putea fi acoperită odată cu intrarea în sezonul de vârf.

Până atunci însă, cireșele rămân, pentru mulți, un moft inaccesibil.

 

Avertizorii de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *