În Joia din săptămâna a VI-a după Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Înviere.
Cunoscută în popor și sub numele de Ispas, această zi sfântă marchează momentul în care Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri.
Hristos s-a Înălțat
Cu acest prilej, credincioșii se salută tradițional cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”, deși, după cum observa Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania, acest salut nu este consfințit în cărțile de slujbă, fiind mai degrabă expresia unei evlavii populare.
Potrivit Sfintelor Scripturi, în timp ce Își binecuvânta ucenicii, Domnul S-a înălțat la cer și un nor L-a făcut nevăzut (Luca 24,51; Fapte 1,9). Norul este simbolul prezenței divine care, de-a lungul istoriei biblice, a fost folosit pentru a revela și în același timp a ascunde slava dumnezeiască.
De la Rusalii la o sărbătoare proprie
Inițial, Înălțarea Domnului era celebrată împreună cu Rusaliile, la 50 de zile după Paști. Primele mărturii despre această sărbătoare datează din anul 332, în scrierile lui Eusebiu din Cezareea. Abia în secolele IV–V, Înălțarea a devenit o sărbătoare distinctă, fixată definitiv în a 40-a zi după Paști.
Înălțarea – desăvârșirea îndumnezeirii firii omenești
Prin Înălțare, Hristos nu părăsește creația, ci arată deplina îndumnezeire a firii umane asumate prin întrupare. Trupul Său transfigurat devine templu al Duhului și chip al slavei ce va să fie. „El este înălțat și în drum spre înălțare cu fiecare dintre noi”, spun teologii, subliniind că Hristos rămâne prezent în inimile celor care Îl iubesc.
Ziua Eroilor – cinstirea celor căzuți pentru neam și credință
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost declarată și Zi a Eroilor, devenind o sărbătoare națională bisericească.
În această zi, în toate bisericile din țară și din diaspora sunt pomeniți eroii români căzuți de-a lungul istoriei pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.
Icoana Înălțării – o profeție vizuală a celei de-a doua veniri
Iconografia Înălțării redă două registre distincte: în cel superior, Hristos Se înalță într-o mandorlă, simbol al slavei, înconjurat de îngeri. În registrul inferior, Maica Domnului stă în centru, cu Apostolii de o parte și de alta. Deși nici Maica Domnului, nici Sfântul Pavel nu sunt menționați explicit în Scriptură ca martori ai Înălțării, tradiția liturgică și iconografică îi așază alături, subliniind rolul lor esențial în propovăduirea credinței.
Așadar, Înălțarea Domnului nu este doar comemorarea unei despărțiri cerești, ci o sărbătoare a nădejdii și a înălțării firii omenești la cer.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.