3 iunie – Zi de Pomenire a Sfinților Mucenici Luchilian, Paula și a celor patru tineri, dar și a Sfintei Clotilda, regina Francilor

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe 3 iunie, pe Sfântul Mucenic Luchilian, pe cei patru tineri mucenici Ipatie, Paul, Dionisie, Claudie, pe Sfânta fecioară Paula, dar și pe Sfânta Clotilda, regina Francilor, împreună cu alți sfinți cuvioși.

Sfântul Mucenic Luchilian și însoțitorii săi

Sfântul Luchilian a trăit în timpul persecuțiilor creștine din vremea împăratului Aurelian. Deși fusese preot idolesc și trăia aproape de cetatea Nicomidiei, bătrânul s-a convertit la creștinism și a mărturisit cu tărie credința în Hristos. Refuzând să se lepede de credință, a fost supus unor chinuri grele: bătut, spânzurat cu capul în jos și întemnițat.

În închisoare, Luchilian i-a întâlnit pe tinerii Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie, întemnițați pentru aceeași credință. Împreună, au fost aruncați într-un cuptor încins, dar focul s-a stins printr-o minune divină. În cele din urmă, tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, primind cununa muceniciei.

Sfânta Muceniță Paula

Prezentă la martiriul lui Luchilian și al tinerilor, Sfânta Paula, o fecioară evlavioasă care îi îngrijea pe mucenici, a fost și ea arestată. Refuzând să jertfească idolilor, a fost bătută crunt și chinuită, dar s-a vindecat în chip minunat prin arătarea unui înger.

A fost dusă la Bizanț, unde i s-a tăiat capul, la locul martiriului celor pe care îi slujise cu dragoste și credință. Astfel, și-a încheiat viața întru slava lui Dumnezeu.

Sfânta Clotilda

Tot pe 3 iunie este pomenită și Sfânta Clotilda, regina Francilor, una dintre cele mai importante figuri feminine ale creștinismului apusean din secolele V-VI. Fiică a regelui Chilperic al Burgundiei, Clotilda a fost crescută în credința ortodoxă și, prin căsătoria cu regele franc Clovis, a avut un rol esențial în convertirea acestuia la creștinism.

Rugăciunile și viața ei virtuoasă au adus convertirea soțului său și a întregii curți regale, iar botezul lui Clovis în anul 496 a deschis drumul încreștinării Franței. După moartea soțului, Clotilda s-a retras la Tours, lângă mormântul Sfântului Martin, unde a trăit în rugăciune și milostenie până la moartea sa, în anul 545.

Sfântul Grigorie de Tours scria despre ea: „Nu se lăsa pradă nici puterii regatului fiilor săi, nici bogăţiilor, nici ambiţiilor veacului acestuia, ci ajunse prin umilinţă la harul Duhului Sfânt.”

Alte pomeniri din această zi

  • Cuviosul Atanasie, făcătorul de minuni

  • Cuvioasa Ieria, care cu pace s-a săvârșit

  • Cuviosul Papos, care cu pace s-a săvârșit

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Avertizorii de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *