Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă nu consumi sare timp de o lună. Deși pare greu să renunți la „sarea din bucate”, beneficiile sunt incredibile.
Chiar dacă mâncarea are un gust mai bun prin adaos de sare, renunțarea temporară la sare îți oferă multiple beneficii. Mai ales dacă te confrunți cu o retenție de apă sau cu hipertensiune arterială, ar trebui să iei în calcul renunțarea la sare sau măcar reducerea cantității.
Iată care sunt beneficiile unui consum redus de sare:
Dacă ai probleme cu retenția de apă și ți se umflă picioarele, de pildă, renunțarea la sare va fi rezolvarea acestor probleme deloc simple.
Îți crește tensiunea arterială? Ei bine, sarea poate influența tensiunea arterială, astfel că renunțarea la consumul excesiv de sare poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Tot așa îți reduci și riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Simți că n-ai gust? Orice ai mânca pare că nu are gust? După o perioadă de reducere sau eliminare a sării din dietă, gusturile alimentelor naturale pot deveni mai pronunțate, ceea ce poate încuraja o abordare mai sănătoasă și variată în alimentație.
Iată, așadar, câteva motive întemeiate pentru a reduce consumul de sare măcar și temporar.
Renunțarea la sare poate avea și efecte negative. Iată care sunt:
Totuși, dacă nu ai astfel de probleme, renunțarea la sare poate avea și efecte negative. De exemplu, principala problemă este deficitul de sodiu, un element esențial pentru buna funcționare a organismului.
Astfel, renunțarea totală la sare timp de o lună poate duce la un deficit de sodiu, ceea ce poate afecta echilibrul electrolitic al corpului și poate duce la probleme de sănătate.
Ce se întâmplă dacă ai un nivel scăzut de sodiu în organism? Ei bine, un nivel scăzut de sodiu în corp poate duce întâi la ameţeli, stări de leşin, apoi comă şi chiar moarte.
De asemenea, în unele cazuri, renunțarea totală la sare poate duce la hiponatremie, o condiție în care nivelul de sodiu din sânge devine prea scăzut, ceea ce poate fi periculos și poate necesita intervenție medicală.
Totodată, renunțarea la sare poate duce la tentația de a consuma mai multe alimente procesate, care pot conține cantități mai mari de zahăr și grăsimi, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății generale dar şi asupra siluetei, notează DC News.
Înainte de a renunța complet la sare, este recomandat să se sfătuiești cu medicul de familie sau cu un nutriționist pentru a te bucura de beneficii, nu de efecte negative.