De ce să nu cumperi din magazine cașcaval ras sau parmezan. Sigur nu te-ai fi gândit la asta!

De multe ori, în grabă sau din comoditate, alegem să cumpărăm brânzeturi deja rase, cum ar fi cașcavalul ras, mozzarella sau parmezanul. Dar, de fapt, acestea nu sunt cel mai bun produs pe care îl puteți alege pentru sănătatea dvs. și pentru calitatea gustului. De ce ar trebui să fim atenți la aceste produse și de ce ar trebui să luăm în considerare opțiuni mai sănătoase? Iată explicația surprinzătoare a nutriționistului Mihaela Bilic.

De ce ar trebui să evităm să cumpărăm brânzeturile gata rase

Mai întâi de toate, brânzeturile gata rase din magazine, pot fi tratate cu aditivi și conservanți pentru a prelungi valabilitatea și pentru a menține textura. Aceste aditivi nu sunt întotdeauna sănătoși și pot afecta gustul brânzei. Mai mult decât atât, cașcavalul ras și parmezanul cumpărate din comerț pot conține ingrediente adăugate precum amidon de porumb sau alte agenți anticoagulanti, care reduc calitatea și autenticitatea produsului și le scad valoarea nutritivă. În plus, procesarea, depozitarea și ambalarea acestor produse, poate permite creșterea bacteriilor și contaminarea lor cu microorganisme dăunătoare.

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să cumpărăm brânză rasă de la magazin sau supermarket, indiferent dacă e vorba despre parmezan, mozarella sau alt tip de cașcaval, Mihaela Bilic ne spune că odată rasă, brânza se oxidează în contact cu aerul. Prin urmare, dacă dorim să folosim brânză la un anumit preparat, cel mai bine este să dăm pe o răzătoare bucata întreagă de brânză decât să folosim brânza gat rasă din comerț.

 Cum se depozitează corect brânza

”Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume. Este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce.”, ne recomandă dr. Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.

Totodată, are o importanță majoră și modul în care ambalăm brânza, potrivit  nutriționistului, este să nu păstrăm brânza în pungă sau în folie din plastic. Se poate întâmpla, ca în ambalaj să se formeze un nivel ridicat de umiditate, care va conduce la apariția mucegaiului alb pe suprafața alimentului. Acesta mucegai va altera atât gustul, cât și aspectul brânzei.

Mihaela Bilic ne recomandă să nu consumăm brânza rece, imediat ce am scos-o din frigider, ci mai degrabă astfel: ”Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20 °C. Intervalul 14-18 °C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă.”

Brânza și alergiile la lactoză

Pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză, nutriționistul aduce câteva precizări în ceea ce privește consumul de brânză: ”Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză! Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval” precizează nutriționistul Mihaela Bilic.

SURSA

Avertizori de Integritate

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *