Biserica Ortodoxă îi pomenește astăzi, 27 mai, pe mai mulți sfinți care și-au dat viața pentru credința creștină, devenind modele de curaj, răbdare și sfințenie pentru toți credincioșii.
Sfântul Sfințit Mucenic Eladie
A fost un ales păstor al Bisericii, curățindu-se de toată înșelăciunea și fiind înzestrat cu harul Sfântului Duh. A ocârmuit turma lui Hristos cu înțelepciune, alungând ereziile și apărând dreapta credință. A fost arestat de tirani și supus la chinuri grele pentru că a mărturisit cu îndrăzneală credința creștină. Hristos i S-a arătat în suferință și l-a vindecat, dar tiranii l-au supus unor noi torturi, iar sfântul și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, primind cununa muceniciei.
Sfântul Mucenic Terapont, episcopul Sardiei
A fost un luminător al păgânilor, aducându-i la Hristos prin predică și botez. A suferit cumplite chinuri în mai multe locuri – de la Sardes până la Anghira și Lidia – și a fost în cele din urmă omorât cu cruzime lângă râul Ermiei. O minune s-a săvârșit după una dintre torturi: patru pari uscați au odrăslit și s-au transformat în copaci cu frunze tămăduitoare, semn al binecuvântării cerești pentru jertfa sfântului.
Tot în această zi este pomenit și Sfântul Mucenic Evsevlot, care și-a încheiat viața pământească prin ardere în foc pentru numele lui Hristos.
De asemenea, Sfântul Mucenic Alipie este pomenit astăzi, fiind ucis prin zdrobirea capului cu piatră, rămânând astfel un mărturisitor statornic al credinței.
Din Apus, este pomenit Sfântul Beda Venerabilul (+735), cunoscut istoric bisericesc al Angliei. Crescut de mic în mănăstiri, Beda a trăit o viață monahală exemplară și a lăsat o vastă moștenire scrisă, inclusiv celebra Istorie Ecleziastică a Poporului Englez. A fost hirotonit preot la 30 de ani și a murit în pace, dictând ultimele pagini ale lucrărilor sale până în ceasul din urmă. Sfințenia și învățătura sa au fost recunoscute atât în Răsărit, cât și în Apus.
Tot astăzi, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Rusul, mărturisitor și făcător de minuni (+1730). Capturat de turci în timpul războiului ruso-turc, a fost supus la grele suferințe pentru refuzul de a renunța la credința ortodoxă.
A trăit în robie cu smerenie, dormind în grajd și având ca pat o iesle, asemenea Mântuitorului. Bunătatea și smerenia sa l-au făcut iubit chiar de stăpânul său musulman. După moartea sa, moaștele lui au devenit izvor de vindecare și binecuvântare pentru credincioși.
Această zi, 27 mai, aduce în fața credincioșilor exemple de viețuire creștină în condiții grele, dar și biruința sfințeniei asupra păcatului și nedreptății. Viețile acestor sfinți ne îndeamnă la rugăciune, statornicie în credință și dragoste pentru aproapele.